Om oss

Modelljärnvägsföreningen

RÄLSSPIKARNA i Helsingborg


Välkommen till Rälsspikarna!

Rälsspikarna har funnits som förening sedan 1993. Upprinnelsen till föreningens tillkomst var att samla MJ-intresserade i Helsingborg för utbyte inom hobbyn. Möte hölls den första tiden i Eurohobbys första lokaler för att senare hållas på Adolfbergsskolans slöjdsal.  Där förfärdigade medlemmarna en modulbana i H0-skala som användes till visning på diverse hobby- och järnvägsrelaterade evenemang.


Senare fick föreningen egen lokal att husera i där nämnda modulbana sattes upp. Efter en tid insågs det att det i stället för att köra runt på en rundbana som inte gav några realistiska trafikmöjligheter bestämdes att en ny bana skulle påbörjas. Denna skulle innefatta de förut byggda modulerna och den nya spårplanen anpassades efter dessa. Den nya banan anpassades till att kunna köras med både analogt/digitalt och likström/växelström samt även treräls likström.


Föreningens rullande material är till största delen svenskt från tidsperiod 40 till 70-tal. Givetvis är då också landskapet passande för det rullande materialet, det vill säga svenskliknande.
Verksamheten har numera följande utformning, vår och hösttermin och sommaruppehåll enligt skolmodell och mötesdagar är onsdagar.


Första onsdagen i månaden är det månadsmöte där vi har en mix av externa eller interna föredragshållare. Innehållet kan variera men mestadels är det ju så klart järnvägs- och modellbyggarrelaterat. Exempel är berättelser/föredrag om den riktiga järnvägen i alla dess former och även kursverksamhet där de medlemmar som har specialkunskap lär ut detta till övriga medlemmar.


Andra onsdagen i månaden är det körkväll efter tidtabell och klocka. Medlemmarna cirkulerar runt på de olika stationerna som innefattar både lokförare, växlare och tågklarerare.
Övriga onsdagar är det klubbkvällar, dessa användes till att förfärdiga banan samt underhåll och liknande.  Alla möteskvällar har vi fikapaus med kaffe och smörgås till självkostnadspris.

Det förekommer även att vi besöker andra MJ-föreningar eller tågrelaterade evenemang. Dessa besök kan ske på de vanliga möteskvällarna eller anpassas till lämplig tidpunkt.


Medlemsavgiften för 2020 är 300:- och då ingår tillsvidare föreningens årliga kalender.Kontakta oss


MJF Rälsspikarna,

Box 190 11, 250 19 Helsingborg


info@mjf-r.se

(kopiera adressen till ditt epostprogram eller använd kontaktformulären till höger)


Styrelsen okt 2019 - okt 2020


Ordförande:   Thomas Jacobsson

Sekreterare:    Alf Pettersson

Kassör:   Krister Sörhede

Ledamot:    Malcolm Webber

Ledamot:    Clas-Göran Johansson